dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Robotter vil snuppe flest job i landkommuner
Foto: Eugene Hoshiko, Ritzau Foto

Robotter vil snuppe flest job i landkommuner

Yderområder bliver hårdere ramt af automatisering i fremtiden, spår ny undersøgelse
10. JUL 2017 6.41

Den robot-teknologi, vi kender til i dag, truer i størst grad med at overtage job i Vestjylland og Vestsjælland. Det viser en ny undersøgelse fra Den Sociale Kapitalfond ifølge Berlingske.

Undersøgelsen rummer et kort over, hvor de stillinger, som robotter i nær fremtid kan udfylde, befinder sig. I de førnævnte områder er den største andel af arbejdspladser, som er i risiko for at blive overflødiggjort af automatisering.

Modsat er færrest job nord for København og omkring Odense og Aarhus i risikozonen for at blive udført af ny teknologi i nær fremtid.

Undersøgelsen tager det forbehold, at den ikke kan tage højde for teknologi, man i dag ikke kan forestille sig.

Altid yderområderne
Ifølge professor Egon Noe, der er leder af Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet, siger, at yderområder altid er blevet ramt hårdest af industrielle revolutioner.

- Op i gennem 1980'erne var der eksempelvis en ekstrem udflytning af arbejdspladser fra de her områder, siger han til Berlingske.

- Men man skal huske, at fremtidens produktion åbner for nye muligheder, og det er også et politisk spørgsmål, i hvilket omfang man vil dræne områderne for kvalificeret arbejdskraft ved at centralisere uddannelserne for meget, for så forringer man mulighederne.

Undersøgelsen har også kigget på, hvordan de sårbare stillinger placerer på tværs af køn, uddannelse og alder. Den peger på, at det især er unge og ufaglærte, der vil blive erstattet af maskiner. Samme mekanisme vil ramme flere mænd end kvinder. Også udsatte medarbejdere, som er ansat i fleksjob, er særligt sårbare.

I alt forudser rapporten, at 820.000 job vil blive overtaget af en maskine.

Undersøgelsen er lavet sammen med Trygfonden og Det Centrale Handicapråd. Det er ikke muligt at se i Berlingske, hvordan undersøgelsen er udført.

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.