dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Rapport: Privat ældrepleje giver de ansatte et usikkert arbejdsliv
Arkivfoto.
Foto: Miriam Dalsgaard, Ritzau Foto

Rapport: Privat ældrepleje giver de ansatte et usikkert arbejdsliv

Privatansatte i ældreplejen er usikre på deres løn og jobsikkerhed, og det gør dem ekstra bange for at ytre sig om kritisable forhold, viser undersøgelse

Det er mindre trygt at være privatansat, hvis man arbejder i ældreplejen. Det er i hvert fald oplevelsen blandt de ansatte, viser en ny rapport fra det nyoprettede Center for ytringsfrihed for offentligt og privatansatte ved RUC.

Rapporten er finansieret af FOA og baserer sig på spørgeskemadata fra FOA kombineret med 20 kvalitative interviews. Dens konklusioner handler både om forskellige grader af usikkerhed i den private og offentlige hjemmepleje og om en generel stor frygt for at ytre sig om kritisable forhold blandt ansatte i ældreplejen.

Ifølge undersøgelsen er der en klar tendens til, at de privatansatte ikke oplever den samme sikkerhed, som man har i det offentlige i form af en stabil overenskomstsikret løn, hvor pensionsbidrag er inkluderet i lønnen. I det private er der en større andel, der oplever manglende udbetaling af tillæg, uigennemskuelige lønsedler og manglende pensionsindbetaling.

Derfor kan en øget privatisering i ældreplejen føre til en øget prekarisering og usikkerhed, som kan forringe professionens status på arbejdsmarkedet.

-  Et centralt spørgsmål er imidlertid, om ansvaret for de dårlige arbejdsvilkår kun ligger hos de private plejeleverandører, eller om kommunerne også har et ansvar ved at udlicitere til en alt for lav pris, hedder det i rapporten, som er lavet af lektor Rasmus Willig og lektor Anders Ejrnæs.

Tavshedskultur
For både offentligt og privatansatte i ældreplejen gælder det, at medarbejderne kun i meget begrænset omfang ytrer sig om kritisable forhold til offentligheden. Der er en udbredt tavshedskultur, hedder det i rapporten. Selv inden for det offentlige, hvor der formelt er en udbredt ytringsfrihed, frygter de ansatte negative konsekvenser ved at udtale sig i offentligheden.

Internt er privatansatte til gengæld markant mindre tilbøjelige til at ytre sig om kritisable forhold end deres offentligt ansatte fagfæller. 

- Dette indikerer, at der indenfor det offentlige er større tiltro til, at man gennem kritiske ytringer kan ændre nogle af de kritisable forhold, fastslår rapporten.

For både offentligt og privatansatte gælder det, at jo mere usikker man føler sig i forhold til job, arbejdsvilkår, fremtidig beskæftigelse og indkomst, jo mere udøver man selvcensur. 

Dermed er usikkerhed for medarbejdere ikke kun et problem i forhold til deres trivsel, men også i forhold til at få en informeret debat om de problemer og svigt, der kan opstå i ældreplejen, hedder det i rapporten.

Læs hele rapporten her.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.