EU-dom sidestiller e-bøger med papirbøger
EU-Domstolen i Luxembourg har afgjort, at der principielt ikke er nogen forskel mellem udlån af en papirbog og udlån af en e-bog, oplyser Danmarks Biblioteksforening
Sagen var anlagt af den Hollandske Biblioteksforening (the Netherlands Association of Public Libraries (VOB)) mod the Dutch Public Lending Right Office (Stichting Leenrecht)). Dommerne fulgte dermed anbefalingerne fra den europæiske generaladvokat fra juni i år.
Formanden for Danmarks Biblioteksforening Steen B. Andersen (S) hilser dommen velkommen og siger:
- Jeg mener at dommen er et vigtigt skridt mod at få sidestillet de digitale udlån med udlån af fysiske bøger, som vi kender det på bibliotekerne i dag. En sidestilling vil gøre det muligt for folkebibliotekerne at udfylde den betydelige samfundsopgave de har med at stille bøger og information til rådighed for borgerne, også i den digitale verden. Dommen understreger bibliotekernes samfundsmæssige rolle. Nu glæder vi os til at studere dommen nærmere og se, hvilke konsekvenser det har for borgernes mulighed for at låne e-bøger.
Den Hollandske Biblioteksforening vil i den nærmeste fremtid gå i dialog med de berørte parter for fremadrettet at finde modeller for i praksis at kunne udlåne af e-bøger er baseret på denne afgørelse.
Hidtil har forlag og forfattere selv kunnet bestemme, om de vil stille de elektroniske udgaver til rådighed for udlån, skriver MediaWatch om den mulighed, som bl.a. Gyldendal, People’s Press og Politikens Forlag benyttede sig af, da de fjernede deres udgivelser fra bibliotekernes digitale udlånstjeneste, eReolen.
Direktør for brancheforeningen Danske Forlag Christine Bødtcher-Hansen, kalder over for Politiken dommen for 'en aktivistisk afgørelse':
- Det må være en politisk beslutning at vurdere, hvordan man skal behandle e-bøger. Dommen er udtryk for manglende indsigt i, at udlån af e-bøger påvirker markedet meget anderledes end udlån af trykte bøger, siger hun.
Endnu kendes den konkrete danske betydning af dommen ikke, da Kulturministeriet ikke har taget stilling til kendelsen, hvilket forventes at ske onsdag, hvor kulturminister Bertel Haarder skal besvare et paragraf 20-spørgsmål om kendelsen.
Danske Forlags jurister vurderer i mellemtiden, at det vil kræve en lovændring, hvis perspektiverne i dommen også skal gøres gældende herhjemme.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.