dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Nordisk Råd: Fælles indkøb af medicin giver lavere regning

Politikerne i Nordisk Råd presser på for at få regeringerne til at indgå en aftale om fælles medicinindkøb
2. NOV 2016 11.19

Hvis de nordiske lande indkøbte medicin i samlet flok, ville regningen blive mindre for de enkelte lande. Med det argument presser Nordisk Råd på for at få Danmark og de øvrige nordiske lande til at lave en aftale om fælles medicinindkøb.

- Medicinudgifterne er blevet enormt store i alle landene. Derfor er det vigtigt, at vi gør noget for at holde priserne nede på et rimeligt niveau, siger Enhedslistens ordfører vedrørende nordisk samarbejde, Christian Juhl.

Konservatives Rasmus Jarlov, der ligesom Christian Juhl er en af de 20 danske parlamentarikere i Nordisk Råd, bakker også op om forslaget:

- Vi er jo ikke interesseret i, at medicinalvirksomhederne skal tjene mere end højst nødvendigt. Derfor har vi en forpligtelse til at forsøge at indgå indkøbsaftaler, så vi kan få større forhandlingskraft, siger han.

For at fælles indkøb kan blive en realitet, skal landenes lovgivninger på flere områder tilpasses.

Norge og Sverige laver analyser af, hvad den sundhedsmæssige gevinst er i forhold til omkostningerne, når der indkøbes medicin. Det gør Danmark ikke. Men Rasmus Jarlov er villig til at ændre det danske system.

- Det er klart, at når man laver et samarbejde, kan det være, at man selv må justere.

Kan kun pålægge
Forslaget blev også diskuteret på sidste års nordiske topmøde. Men der er ikke sket nok siden, lyder kritikken fra Rasmus Jarlov og Christian Juhl.

Nordisk Råd kan dog kun pålægge de nordiske sundhedsministre at diskutere emnet igen. Hvor store besparelser fælles indkøb vil give, har Nordisk Råd ikke præcise tal for.

- Men det siger sig selv, at når man står over for internationale medicinalfirmaer, så er det vigtigt, at vi er kunder af en vis størrelse, så vi kan stille krav til både kvalitet og pris, siger Christian Juhl.

Socialdemokraten Henrik Dam Kristensen, der i år er præsident for Nordisk Råd, kan også se store fordele i fælles nordisk medicinindkøb.

- Der er jo forskel på, om du kommer til et medicinalfirma og siger, at du har fem millioner potentielle brugere – eller du kommer med over 20 millioner folk i ryggen.

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.