dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Flere medicinske forsøg på danske hospitaler

Antallet af medicinske forsøg i Danmark er steget. I 2015 blev forsøg med 15.000 forsøgspersoner godkendt
24. JUN 2016 6.27

Danmark er rykket frem i det globale kapløb om at tiltrække medicinske forsøg. I 2015 godkendte Sundhedsstyrelsen i alt 331 forsøg med cirka 15.000 danske forsøgspersoner. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Alene på Rigshospitalet deltog den såkaldte Fase-1 afdeling i 2015 i 20 forsøg, hvilket er en fordobling på ét år. Fase 1-afdelingen tilbyder kræftpatienter forsøgsbehandling med medicin, der ikke er afprøvet på mennesker før.

- Patienter har mulighed for at indgå i forsøg, når der ingen anerkendte behandlinger er. Det er patienter, der håber at få en chance til, siger Ulrik Lassen, overlæge på Rigshospitalet, til Kristeligt Dagblad.

- Danskere er utrolig tillidsfulde over for deres læge, siger Simon Francis Thomsen, der er overlæge på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital, som også tilbyder eksperimentel medicin, til Kristeligt Dagblad.

Desuden sidder han i Den Videnskabsetiske Komité i Region Hovedstaden. Han peger på den tillidskontrakt mellem patienter og læger, der bringes under pres af de medicinske forsøg.

Next-partnerskab
- Patienterne skal informeres om potentielle farer ved eksperimentel behandling, og de skal kunne sige nej, uden at det får negative følger for patientens forhold til den behandlende læge. 

- Selv om hospitalet får kompensation fra firmaet, og lægen ikke vil fremstå som en, der ikke kan rekruttere forsøgspatienter.

En af årsagerne til stigningen kan ifølge Kristeligt Dagblad være det såkaldte Next-partnerskab, der blev oprettet i november 2014.

Det er et samarbejde mellem danske hospitaler, universiteter og medicinalfirmaer med 50 millioner skattekroner i ryggen, der har arbejdet for at få den internationale medicinalindustri til at vælge Danmark, når den skal have testet nyudviklet medicin på mennesker.

Ritzau

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.