dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Bios vil ikke betale bod : Ikke vores skyld

Ambulanceselskabet påberåber sig force majeure - på grund af generel reddermangel
26. APR 2016 6.34

SYDDANMARK: Det er ikke Bios’ skyld, at ambulanceselskabet dagligt ikke har kunnet levere det antal ambulancer, som Bios er forpligtet til ifølge den kontrakt, som firmaet har indgået med Region Syddanmark. Det har Bios ladet regionen forstå i et brev fra slutningen af sidste måned, erfarer Fyens Stiftstidende.

Bios, som overtog ambulancekørslen i det meste af Syddanmark efter Falck den 1. september 2015, har siden driftsstart haft store problemer med at levere de ambulancer, som regionen har bestilt. På enkelte tidspunkter har de manglende leverancer drejet sig om helt op til otte-ni biler ad gangen. Det har ført til mindre stigninger i responstiderne i områder på blandt andet Fyn.

Reddermangel
Årsagen til de mange udfald er først og fremmest, at Bios har haft svært ved at rekruttere de reddere, som selskabet har brug for. Ifølge kontrakten, der løber de næste 10 år, skal Bios kvartalsvis blandt andet betale bod til regionen, hvergang firmaet ikke formår at levere de bestilte ambulancer. For første kvartal i år løber regningen op i omegnen af 10 mio. kr.

Men i en skrivelse til regionen ved udgangen af marts pointerer Bios, at den generelle reddermangel i Danmark er den primære årsag til Bios’ driftsproblemer. Derfor mener selskabet, som kommunikerer via Lett Advokater, at kontraktens bestemmelser om force majeure bør aktiveres. Ifølge kontrakten kan force majeure blandt andet træde i kraft under krig, katastrofer eller ved strejker, som ikke kun rammer den pågældende leverandør, men hele ambulancebranchen.

I sidste uge kom det frem, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mistænker Falck for at have spændt ben for Bios’ muligheder for at rekruttere tilstrækkeligt med reddere. Ifølge Bios selv har selskabet knap 500 fuldtidsansatte reddere, men mangler fortsat 50 reddere for at nå idealbemandingen.

Falcks rolle
Rådet mistænker Falck for at have misbrugt sin dominerende markedsposition og har ansat reddere fra Syddanmark andre steder i landet for at sikre sig, at Bios ikke har kunnet hyre dem.

Ligeledes vurderer Rådet, at Falck har talt negativt om den nye konkurrent på ambulancemarkedet for at afholde reddere fra at søge job hos Bios. Indicierne skal nu undersøges til bunds og siden forelægges Konkurrencestyrelsen, som træffer den endelige afgørelse.

Mandag eftermiddag og aften drøftede politikerne i det syddanske regionsråd situationen på et lukket punkt på dagsordenen. Efter mødet var vurderingen, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens mistænkeliggørelse af Falck har styrket Bios argumentation og dermed muligheder for at slippe for at betale dele af den planlagte bod.

Fyens Stiftstidende har forsøgt at få en kommentar fra Morten Hansen, adm. direktør i Bios, men han har ikke reageret på henvendelsen.

ka

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.