dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Ældre i konkursplagede kommuner dropper privat pleje

I de 19 kommuner med konkursramte plejefirmaer er antallet af borgere, der er visiteret til personlig pleje, og som har valgt et privat plejefirma, skrumpet med mere end en femtedel
16. MAR 2016 6.54

I kommuner, der har været ramt af konkurser i hjemmeplejen, dropper flere ældre nu hjælpen fra private plejefirmaer. Det viser tal fra 19 kommuner, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.

I kommunerne er antallet af borgere, der er visiteret til personlig pleje, og som har valgt et privat plejefirma, skrumpet med mere end en femtedel. Fra 3.587 til 2.778. Samlet var 428 færre borgere visiteret til personlig pleje.

De 19 kommuner var alle ramt af en konkurs i løbet af 2015. I Hjørring - hvor plejefirmaet Kærkommen gik konkurs - er antallet af plejekrævende borgere hos private firmaer faldet med mere end 60 pct., mens antallet af borgere i den kommunale hjemmepleje er steget.

- Jeg er ikke overrasket. Borgerne ved, at den kommunale hjemmepleje også er der i morgen. Derfor, tror jeg, at mange borgere nu har valgt kommunen, siger Lilli Damsgaard (S) til Fagbladet FOA. Hun er formand for ældreudvalget i Hjørring.

Modsat landstendens
Konkurserne har dermed sat en stopper for væksten af borgere i private plejefirmaer, som ellers skete i hovedparten af de 19 kommuner fra 2014 til 2015, mens de fleste kommuner samtidig oplevede, at antallet af ældre hos den kommunale hjemmepleje skrumpede.

Nu er udviklingen vendt på en tallerken. Fra 2015 til 2016 er andelen af borgere visiteret til personlig pleje, som har valgt en privat leverandør, nemlig faldet i 15 ud af de 19 kommuner.

Det seneste års udvikling i de 19 konkursplagede kommuner er stik modsat de senere års tendens på området. Andelen af borgere visiteret til personlig pleje hos private firmaer har nemlig været støt stigende, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.
Fra 2009 til 2014 steg andelen af borgere, der modtager personlig pleje fra private leverandører, med mere end 10 procentpoint på landsplan, og udgjorde 34 pct. i 2014.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.