Kerteminde får tre gange mere økologi for de samme penge
KERTEMINDE: På bare ti måneder er det lykkedes Kerteminde Kommunes køkkener at omlægge en stor del af indkøbene til økologi. Pengene til økologien er fundet ved at indføre flere bæredygtige fødevarer og mindske madspildet, oplyser kommunen.
Fonden for økologisk landbrug, der har sponsoreret projektet i 2024, har netop bevilget godt 1 mio. kr. til at fortsætte omstillingen af kommunens køkkener i 2025.
Projektet, som hedder Bæredygtig Velsmag, har til formål at gøre de offentlige køkkener mere klimavenlige, økologiske og samtidig nedbringe madspildet og følge de nyeste kostråd, der blandt andet omfatter større mængder af grøntsager og bælgfrugter i kosten.
Fra 11 til 35 pct.
Projektet begyndte så småt i januar og har gennem kompetenceudvikling af ledere og medarbejdere i de kommunale køkkener allerede givet tydelige resultater. I januar 2024 var 11 pct. af råvareindkøbene økologiske, i oktober var det steget til 35 pct.
Ved at bruge op til 20 pct. mindre kød, spise mere sæsonbaseret og have fokus på madspild er udgifterne til indkøb ikke steget i projektperioden.
- Det er imponerende, at det er lykkedes at nå så tydelige resultater på så kort tid. Omlægningen er vel at mærke sket uden at belaste økonomien. Det vidner om en ledelse og en medarbejderstab, der har kastet sig ind i projektet med krum hals, og som nu kan høste frugterne af deres indsats, siger borgmester Kasper Ejsing Olesen (S).
Store forskelle
Foruden den kommunale madservice er også kommunens daginstitutioner med madordning samt FGU og to skoler med i projektet. På de deltagende skoler er madkundskabslærerne desuden tilknyttet projektet. Tilsammen producerer køkkenerne mere end 3000 måltider om dagen og indkøber mere end 300.000 kilo råvarer om året.
Resultaterne dækker over store forskelle og udviklingskurver. I Madservice, der leverer varm mad til 600 ældre borgere hver dag, er de gået fra 2 til 21 pct. økologi og stiler efter at nå det økologiske bronzemærke (30-60 % økologiske råvarer) inden for det næste års tid.
I den helt anden ende af skalaen ligger Børnehaven Fjordvang og Bøgebjerg Børnehave, hvis indkøb af økologiske råvarer er henholdsvis 92 og 96,5 pct. og dermed lever op til kravene til det økologiske guldmærke.
Fonden for økologisk landbrug bevilgede i 2024 knap 700.000 kr. for at få fart under projektet, og nu har fonden bevilget yderligere 1 mio. kr. i 2025.
Ifølge Hørkram, der leverer hovedparten af fødevarerne til kommunes køkkener, bliver 3,5 mio. liter grundvand sparet for pesticider hver måned ved det nuværende niveau af økologiske indkøb i oktober målt op mod 595 tusind liter i oktober måned sidste år, oplyser kommunen.
ak
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.