dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

FOA-undersøgelse: Ejere af bosteder har trukket 155 mio. til sig selv

På fem år har ejere af private bosteder udbetalt 155 millioner kroner i udbytte. Eksempler på høje direktørlønninger og millionoverskud vækker debat.
20. NOV 2024 15.45

I løbet af de seneste fem år har ejere af private botilbud udbetalt 155 millioner skattekroner i udbytte til sig selv. Det viser en undersøgelse, som Fagbladet FOA har foretaget. Opgørelsen er lavet ved en manuel gennemgang af de aktive botilbud på Tilbudsportalen under Social- og Boligstyrelsen, da fagbladet ikke har opnået aktindsigt.

FOA har gennemgået 81 private bosteder, og beløbene for udtalingerne svinger fra 50.000 kr. til 33 mio. kr. Derudover viser undersøgelsen, at Socialtilsynet har rejst bekymringer om mindst 24 af disse tilbud. 

Muligheden for at trække overskud ud til ejerne af private botilbud har flere gange vakt debat. Alligevel er det fuldt ud lovligt, da ejere vil forvente et afkast på deres investeringer, fortæller professor i økonomistyring, Per Nikolaj Bukh. 

Et af de private bosteder, der har været i søgelyset den seneste tid, er krisecentret TimeOut i Søndersø på Fyn. 

Af lønsedler fra TimeOut Fyn fremgik det, at direktøren fra januar til maj 2023 havde en skattepligtig indtægt på 572.000 kroner - svarende til 114.000 kroner om måneden i gennemsnit. Det svarer til knap 1,4 millioner kroner. Det skriver TV2 Fyn. 

Ifølge undersøgelsen er der flere lignende eksempler. Blandt andet noterede Socialtilsyn Nord, at det var problematisk, at et botilbud på to år havde taget 10,4 millioner kroner ud til sine ejere. Ved et andet eksempel modtog lederen af et bosted en årsløn på knap 1,7 millioner kroner. Det er lige så meget, som statsministeren tjener på et år.

lgn

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.