Forskning:
Danmark halter efter Norge med budgetstyring af it-projekter
Det er velkendt, at it-systemet til de nye ejendomsvurderinger er blevet dyrt, nemlig mere end fire milliarder kroner – ambitionen var et til 200 millioner.
Når det handler om at overholde budgettet for store it-projekter, halter Danmark markant efter vores naboer i Norge, viser ny forskning ifølge Ingeniørens Version2.
Mens større danske it-projekter i gennemsnit går 80 procent over budget, ligger overskridelsen for tilsvarende projekter i Norge på i gennemsnit kun to procent, viser de foreløbige resultater af et forskningsprojekt, som Per Svejvig, lektor ved Aarhus Universitet, arbejder på.
»Langt de fleste danske projekter er blevet dyrere, end man først havde regnet med. I Norge er det omvendt. Her går de fleste gået under budget,« konstaterer forskeren over for Ingeniørens Version2.
Sammen med en række forskerkollegaer har han sammenlignet omkostninger og tidsplaner for de største it-projekter i Danmark og Norge gennem de sidste 25 år.
Forskelligheder i styringen
Konkret har forskerne haft 12 danske it-projekter og 13 norske, der alle har en værdi på over 200 millioner danske kroner, under lup.
I begge lande sker der overskridelser af tidsforbruget til at udvikle ny it. Men i Norge er man langt mere striks, inden man godkender it-projektet - og fakturaerne begynder at strømme ind.
Den norske projektmodel er meget mere omfattende end den, der benyttes i Danmark. Det betyder i praksis, at en projekt endevendes og gennemtestes i langt højere grad i Norge inden, at det får den endelige godkendelse.
»Der, hvor vi kan se nogle forskelligheder, det er ved den måde, vi styrer projekterne på og måden, vi godkender projekter på i regeringsapparatet,« forklarer Per Svejvig.
Per Svejvig forklarer, at det ikke vil være urimeligt at antage, at flere danske it-projekter kunne have haft gavn en mere grundig forberedelsesproces, ligesom man ser i Norge.
Det kunne potentielt have medført, at projekterne var blevet tilrettelagt anderledes og måske endda delt op i mindre projekter.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.