Se oversigten her:
62 kommuner investerer i fossile brændstoffer
62 danske kommuner har investeringer for 33,5 mio. kr. i selskaber, som bl.a. udvinder fossile brændstoffer. Øverst på listen ligger Odense, Vejen, Skive og Esbjerg med de største værdimæssige investeringer.
Ifølge Johannes Lundberg, som er Ph.d. i idehistorie med fokus på investeringer i fossile brændstoffer fra Aarhus Universitet, er det vigtigt, at kommunerne undgår at investere i virksomheder, der udvinder og afbrænder fossile brændstoffer.
- Hvis man ser overordnet på drivhusgas-udledningen, står energisektoren for langt de fleste udledninger, og langt det meste kommer fra afbrændingen af kul, olie og gas. Hvis man som kommune er i gang med gode klima tiltag, såsom kødfrie dage eller bedre kollektiv trafik, men man ikke tænker på investeringer i fossile brændstoffer, så overser man et centralt punkt i klimadagsordenen, fordi det er der hoveddelen af klimaforandringerne kommer fra, siger han til DK Nyt.
Kommunerne har hovedsageligt deres investeringer i aktier, som er en mere indirekte finansieringsform, fordi de køber sig ind i en del af virksomheden, der allerede er udbudt, mens man gennem obligationer giver et lån til virksomheden. Der er få tilfælde, hvor kommunerne må have obligationer.
Johannes Lundberg påpeger dog, at det stadig kan have en betydning at frasælge aktier, selv om det har en mere indirekte effekt.
- Direktører og underdirektørers løn er ofte bundet op på, hvordan det går for aktiekursen, og det kan derfor påvirke dem økonomisk, hvis man frasælger sine aktier. Derudover har frasalg også en generel delegitimerende effekt, siger han.
Frasolgt investeringsforening
Selskaberne, som danske kommuner har investeringer i, er bl.a. Fortis Inc/Canada og National Grid, der begge er ekskluderet hos Danske Bank. Virksomheden Total Energies er ekskluderet syv steder, mens Petroleos Mexicanos er ekskluderet fem steder. Occidental Petroleum er ekskluderet ni steder.
Skive Kommune har aktier for 292.409 kr. i Occidental Petroleum, og derved den kommune med den største markedsværdi i netop det selskab. Samlet set har Skive 1,8 mio. kr. i virksomheder som udvinder og afbrænder fossile brændstoffer eller har anden forbindelse hertil.
I en mail til DK Nyt skriver Skive Kommune, at det er kapitalforvalterens ansvar at sikre, at investeringsprincipperne efterleves og kommunen afholder løbende møder med kapitalforvalterne, hvor dette drøftes. Kommunen har været i kontakt med deres fire kapitalforvaltere efter DK Nyts henvendelse.
"Tilbagemeldingen fra tre af disse er, at virksomhederne i deres optik ikke strider mod Skive Kommunes finansielle strategi. Den fjerde kapitalforvalter har efter gennemgangen oplyst os, at den har investeret i en investeringsforening, som har selskaber, der ikke burde være investeret i. Kapitalforvalteren har på baggrund af henvendelsen reageret prompte og har nu solgt den pågældende investeringsforening," skriver økonomichef hos Skive Kommune, Kristian Eeg Smidt.
Han skriver også, at der er tale om investeringer, som Sparekassen Danmark har foretaget gennem investeringsforeningen BankInvest Globale Aktier Ansvarlig Udvikling.
Odense og Vejen Kommuner skriver begge til DK Nyt, at kommunerne har forvaltere, som følger kommunernes etiske retningslinjer ift. investeringer. Begge kommuner vil kontakte deres forvaltere og undersøge, om der er investeringer, som kommunerne burde afvikle.
En del af løsningen
Esbjerg Kommune har bl.a. investeringer i Fortis Inc/Canada og National Grid. I et skriftlig svar til DK Nyt skriver økonomichef Lene Andersen:
"Kommunen har valgt ikke at ekskludere selskaber indenfor fossil energi, da vi som samfund endnu ikke er klar til en 100 pct. omstilling. Det gælder især i forhold til mange af de produkter, som i dag fremstilles af olie, herunder mobiltelefoner, plast, tøj etc. Desuden har et bredt flertal i folketinget vedtaget, at udvinding af olie og gas i Nordsøen kan fortsætte frem til 2050."
Hun skriver videre, at kommunen forventer, at deres forvaltere forholder sig til, om selskaberne i fremtiden vil være en del af den grønne omstilling.
"Et selskab, der er involveret i produktion af fossile brændstoffer, er en del af udfordringen, men kan også blive en del af løsningen, hvis den samtidig med at den leverer energi i dag, kan omstille sig og bringe sin kapital i spil i den grønne omstilling."
Professor ved CBS Andreas Rasche, som forsker i bæredygtige investeringer, er enig i, at det kan give mening at forblive investeret i et selskab, som er problematisk på nogle punkter.
- Det er vigtigt at skelne mellem sektorer, som en investor ønsker at undgå, og enkelte virksomheder, som agerer uhensigtsmæssigt. Det er afgørende ikke altid at tænke, at frasalg er løsningen. Ofte giver det mere mening at forblive investeret i problematiske virksomheder for at presse dem til at have højere standarder, siger han til DK Nyt.
Han påpeger, at investorer i mange år har argumenteret for at forblive investeret i fossile brændstoffer for at fremme vedvarende energi i virksomhederne. Dog har opbakningen været faldende, fordi mange af selskaberne ikke har gjort nok for at ændre sig.
SÅDAN ER TALLENE LAVET
Gravercenteret og Danwatch har gennem aktindsigtsanmodninger bedt om en komplet liste over værdipapirer, som kommunerne ejer. I enkelte tilfælde er informationerne indhentet gennem kommunernes hjemmesider. Både direkte og indirekte investeringer, som forvaltes af investeringsforvaltere og fonde, er blevet undersøgt.
Gravercenteret og Danwatch har anmodet om de seneste opgjorte beholdningslister og markedsværdier ultimo juni 2024. Kommunernes seneste lister kan være fra før juni 2024 alt efter, hvor ofte kommunerne opgør listerne.
Fem kommuner fik en anmodning fra Gravercenteret og Danwatch før juni 2024. Tallene fra Esbjerg Kommune er indhentet 1. september 2023, Aarhus Kommune 31. marts 2024, Odense Kommune 31. marts 2024 og Aalborg Kommune 30. april 2024.
Københavns Kommune var også oprindeligt indhentet tidligere end juni 2024, men er blevet opdateret i databasen den 15. oktober 2024. I artiklen bruges der tal vedr. København fra før den 15. oktober.
Opgørelserne fra Gravercenteret og Danwatch skal ses som et øjebliksbillede af kommunerne og regionernes investeringer, da investeringerne og værdierne kan ændre sig løbende.
Værdipapirerne er vurderet problematiske, hvis selskabet er ekskluderet hos en række banker og pensionskasser. Et selskab kan sagtens være på eksklusionslisten hos en enkelt bank eller pensionskasse uden at være det hos andre.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.