dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Har din kommune penge i kontroversielle våben?
Danske kommuner har samlet haft 96,2 mio. kr. i virksomheder, der har forbindelse til kontroversielle våben.
Foto: ChatGPT/DK Nyt

Se oversigten her:
Har din kommune penge i kontroversielle våben?

Se listen over de 72 kommuner, som i 2024 har haft investeringer i virksomheder, der er sortlistet hos banker og pensionskasser.

72 kommuner har eller har haft værdipapir i virksomheder, der direkte eller indirekte har forbindelse til produktion af kontroversielle våben, som bl.a. tæller atomvåben og våben med farligt hvidt fosfor.

I toppen af listen er København, Odense, Aarhus, Greve og Ringkøbing-Skjern Kommuner med de største værdimæssige investeringer.

25 kommuner, inklusiv de fem overstående, har eller har haft værdipapirer i selskabet Daikin Industries Ltd. - en japansk virksomhed, som producerer airconditionanlæg og våben til japanske militær, heriblandt bomber med hvidt fosfor

København, Greve og Ringkøbing-Skjern oplyser til DK Nyt, at de ikke længere har investeringer i Daikin. Aarhus og Odense oplyser, at kommunerne vil kontakte deres formueforvaltere for at undersøge sagen nærmere.

Alle fem kommuner giver udtryk for, at de ikke ønsker at have investeringer i virksomheder, der har forbindelse til kontroversielle våben.

 

 
Kræftfremkaldende sprøjtemidler

Udover investeringer i Daikin Industries har Aarhus Kommune og Greve Kommune også værdipapirer i den tyske kemi- og medicinalvirksomhed Bayer AG med en værdi på henholdsvis 734.801 kr. og 292.279 kr.

18 andre kommuner har også investeringer i virksomheden.

Bayer er sortlistet hos bl.a. Danske Bank i kategorien “hvidt fosfor våben”. Danske Bank ekskluderer ikke blot virksomheder, der producerer våben, men også virksomheder, der producerer eller sælger nøglekomponenter til våben.

I 2018 opkøbte Bayer den amerikanske kemi-virksomhed Monsanto, der ejer virksomheden P4 Productions LLC, som producerer hvidt fosfor i USA.

Monsanto er også kendt for produktion af roundup, og siden fusionen mellem de to selskaber har Bayer betalt erstatning i adskillige sager, hvor deres roundupprodukter er blevet sat i forbindelse med udviklingen af kræftsygdomme og forurening. 

I 2020 udtalte Bayer, at virksomheden ville indgå forlig i over 100.000 søgsmål relateret til roundupprodukterne. Bayer vil samlet skulle udbetale mere end 10 mia. amerikanske dollars i erstatning. Virksomheden erkendte ikke skyld i forligene.

SÅDAN ER TALLENE LAVET

Gravercenteret og Danwatch har gennem aktindsigtsanmodninger bedt om en komplet liste over værdipapirer, som kommunerne ejer. I enkelte tilfælde er informationerne indhentet gennem kommunernes hjemmesider. Både direkte og indirekte investeringer, som forvaltes af investeringsforvaltere og fonde, er blevet undersøgt.

Gravercenteret og Danwatch har anmodet om de seneste opgjorte beholdningslister og markedsværdier ultimo juni 2024. Kommunernes seneste lister kan være fra før juni 2024 alt efter, hvor ofte kommunerne opgør listerne.

Fem kommuner fik en anmodning fra Gravercenteret og Danwatch før juni 2024. Tallene fra Esbjerg Kommune er indhentet 1. september 2023, Aarhus Kommune 31. marts 2024, Odense Kommune 31. marts 2024 og Aalborg Kommune 30. april 2024.

Københavns Kommune var også oprindeligt indhentet tidligere end juni 2024, men er blevet opdateret i databasen den 15. oktober 2024. I artiklen bruges der tal vedr. København fra før den 15. oktober.

Opgørelserne fra Gravercenteret og Danwatch skal ses som et øjebliksbillede af kommunerne og regionernes investeringer, da investeringerne og værdierne kan ændre sig løbende.

Værdipapirerne er vurderet problematiske, hvis selskabet er ekskluderet hos en række banker og pensionskasser. Et selskab kan sagtens være på eksklusionslisten hos en enkelt bank eller pensionskasse uden at være det hos andre.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.