Atomvåben og farligt fosfor:
72 kommuner har direkte eller indirekte investeret i kontroversielle våben
72 danske kommuner har i løbet af 2024 haft investeringer i selskaber, som direkte eller indirekte har forbindelser til kontroversielle våben. Det viser data, som er indsamlet og bearbejdet af Gravercentret - Danmarks Center for Undersøgende Journalistik, i samarbejde med Danwatch.
København, Aarhus og Odense Kommuner har eller har haft de værdimæssige største investeringer i denne type selskaber på henholdsvis 76,7 mio. kr., 2,5 mio. kr. og 4 mio. kr.
Derefter kommer Greve og Ringkøbing-Skjern Kommuner med investeringer på henholdsvis 900.721 kr. og 875.837 kr.
Blandt de 72 kommuner, som har investeringer i selskaber med tilknytning til kontroversielle våben, har en tredjedel værdipapirer i selskabet Daikin Industries Ltd., som er en japansk producent af airconditionanlæg. Men virksomheden producerer også våben til det japanske militær, heriblandt våben med hvidt fosfor, hvilket er grunden til, at Daikin er sortlistet hos AP Pension, BankInvest, Danske Bank, Lærernes Pension, Nykredit og PFA.
Overskred investeringspolitik
Daikin har den 1. juli 2024 bekræftet over for det australske medie ABC News, at virksomheden har fremstillet bomber med hvidt fosfor, som kan medføre slemme kemiske forbrændinger.
Oversigter fra den japanske regering viser, at Daikin har fremstillet bomber til det japanske militær for millioner af australske dollars gennem de seneste otte år.
Ifølge Daikin er våbnene ikke blevet brugt på lokationer, hvor civile kan komme til skade, men kun til træning under kontrollerede forhold. Virksomheden oplyser også, at den har besluttet at stoppe produktionen af bomber med hvidt fosfor.
Københavns Kommune har haft den største værdimæssige investering i Daikin på 76,7 mio. kr.
Kommunen skriver i en mail til DK Nyt, at den ikke længere har investeringer i virksomheden:
“I foråret registrerede investeringsforeningen, at der var investeret i fonden Nykredit Invest Bæredygtige A, som Daikin Industries Ltd. var med i, men da det er en overskridelse af vores investeringspolitik, blev andelen solgt fra, så snart investeringsforeningen blev opmærksom på det.”
Københavns Kommune skriver også, at kommunens investeringer løbende bliver overvåget og screenet. Hvis et selskab ikke overholder investeringspolitikken, bliver investeringsandelen negativlistet og frasolgt. Kommunens negativelister opdateres ca. fire gange om året.
Indisk stål og atomvåben
Aarhus Kommune har værdipapirer for 2,5 mio. kr. i Daikin Industries. Derudover har kommunen også 176.087 kr. i den indiske stålvirksomhed Tata Steel, som ligeledes er sortlistet hos AP Pension og LD Fonde i kategorien "kontroversielle våben" samt hos BankInvest også under "kontroversielle våben" med årsagen “atomvåben”.
BankInvest oplyser, at Tata Steel er på eksklusionslisten grundet selskabets tilknytning til Tata Advanced Systems, der har leveret atomvåben-komponenter til det indiske søværn, og fordi Indien ikke har underskrevet ikke-spredningstraktaten om atomvåben.
I en mail til DK Nyt skriver Aarhus Kommune, at den har retningslinjer for ansvarlige og etiske investeringer og ikke ønsker at investere i selskaber, der arbejder med atomvåben eller andre kontroversielle våbentyper.
"Vi har indgået et samarbejde med fire kapitalforvaltere, der investerer på kommunens vegne gennem investeringsforeninger. Når vi – som i dette tilfælde – får en henvendelse, hvor der stilles spørgsmål til vores investeringer, så retter vi altid henvendelse til kapitalforvalterne," skriver Eddie Dydensborg, økonomidirektør i Borgmesterens Afdeling.
Aarhus Kommune vil i starten af uge 43 rette henvendelse til kapitalforvalterne vedrørende de omtalte investeringer.
SÅDAN ER TALLENE LAVET
Gravercenteret og Danwatch har gennem aktindsigtsanmodninger bedt om en komplet liste over værdipapirer, som kommunerne ejer. I enkelte tilfælde er informationerne indhentet gennem kommunernes hjemmesider. Både direkte og indirekte investeringer, som forvaltes af investeringsforvaltere og fonde, er blevet undersøgt.
Gravercenteret og Danwatch har anmodet om de seneste opgjorte beholdningslister og markedsværdier ultimo juni 2024. Kommunernes seneste lister kan være fra før juni 2024 alt efter, hvor ofte kommunerne opgør listerne.
Fem kommuner fik en anmodning fra Gravercenteret og Danwatch før juni 2024. Tallene fra Esbjerg Kommune er indhentet 1. september 2023, Aarhus Kommune 31. marts 2024, Odense Kommune 31. marts 2024 og Aalborg Kommune 30. april 2024.
Københavns Kommune var også oprindeligt indhentet tidligere end juni 2024, men er blevet opdateret i databasen den 15. oktober 2024. I artiklen bruges der tal vedr. København fra før den 15. oktober.
Opgørelserne fra Gravercenteret og Danwatch skal ses som et øjebliksbillede af kommunerne og regionernes investeringer, da investeringerne og værdierne kan ændre sig løbende.
Værdipapirerne er vurderet problematiske, hvis selskabet er ekskluderet hos en række banker og pensionskasser. Et selskab kan sagtens være på eksklusionslisten hos en enkelt bank eller pensionskasse uden at være det hos andre.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.