dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Kommuner har investeret omkring 400 mio. kr. i sortlistede selskaber 
Størstedelen af danske kommuner og regioner har haft investeringer i selskaber, som har forbindelse til overtrædelse af menneskerettigheder, produktion af kontroversielle våben, brud på arbejdstagerrettigheder og negativ klimapåvirkning.
Foto: ChatGPT/DK Nyt

Kommuner har investeret omkring 400 mio. kr. i sortlistede selskaber 

79 kommuner og regioner har i 2024 haft aktier i selskaber, der er ekskluderet hos flere banker og pensionskasser. Ekspert mener, at de burde trække sig ud.

79 kommuner og regioner har investeret i mere end 5.000 værdipapirer i selskaber, der er sortlistet af danske banker, pensionsselskaber eller FN. Investeringerne har en samlet værdi på 388 mio. kr. Det viser data, som er indsamlet og bearbejdet af Gravercentret - Danmarks Center for Undersøgende Journalistik, i samarbejde med Danwatch.

Beløbsmæssigt har landets tre største kommuner investeret flest penge i problematiske aktier. Københavns Kommune har investeret 70,94 mio. kr., Aarhus Kommune har 21,7 mio. kr. og Odense Kommune har 20,2 mio. kr.

Investeringerne er blandt andet i virksomheder, der har tilknytning til kontroversielle våben, negativ klimapåvirkning, brud på menneskerettigheder og svigt af arbejdstagerrettigheder.

Kommunerne bør følge trop

Kommunernes kontroversielle investeringer møder kritik af professor ved CBS Andreas Rasche, som forsker i bl.a. bæredygtige investeringer.

- Danmark er et progressivt land, når det kommer til bæredygtighed, og derfor kræver mange mennesker, at deres opsparing investeres ansvarligt og med fremtidige generationer i tankerne, siger han til DK Nyt. 

Han forklarer, at investeringer i ekskluderede virksomheder udsætter investoren for uønskede risici. f.eks. kan investeringer i våben skade investoren omdømme, fordi det kan argumenteres, at investoren kan blive medskyldig i menneskerettighedskrænkelser.

Gennem de senere år har en lang række banker og pensionsselskaber øget deres fokus på bæredygtige og etiske investeringer og ekskluderet flere virksomheder. Andreas Rasche mener, at kommunerne og regionerne bør gøre det samme. 

- Kommuner og regioner bør følge trop og trække sig ud af stærkt kontroversielle virksomheder. I sidste ende skal den offentlige sektor agere som rollemodel - også i investeringer. Det er svært at fortælle folk, at de skal flytte deres pensionsopsparing til bæredygtigt forvaltede fonde, når kommuner og regioner samtidig har investeringer i kontroversielle virksomheder, siger han.

KL: Det er op til kommunerne 

I en skriftlig kommentar fortæller KL, at de ikke ønsker at vejlede kommunerne i investeringer:

“KL yder ikke finansiel rådgivning til kommunerne, så vi har ikke råd og anbefalinger ift. kommunernes placering af midler. Det er op til kommunerne inden for styrelseslovens rammer."

Sådan er tallene lavet 

Gravercenteret og Danwatch har gennem aktindsigtsanmodninger bedt om en komplet liste over værdipapirer, som kommunerne ejer. I enkelte tilfælde er informationerne indhentet gennem kommunernes hjemmesider. Både direkte og indirekte investeringer, som forvaltes af investeringsforvaltere og fonde, er blevet undersøgt.

Gravercenteret og Danwatch har anmodet om de seneste opgjorte beholdningslister og markedsværdier ultimo juni 2024. Kommunernes seneste lister kan være fra før juni 2024 alt efter, hvor ofte kommunerne opgør listerne.

Fem kommuner fik en anmodning fra Gravercenteret og Danwatch før juni 2024. Tallene fra Esbjerg Kommune er indhentet 1. september 2023, Aarhus Kommune 31. marts 2024, Odense Kommune 31. marts 2024 og Aalborg Kommune 30. april 2024.

Københavns Kommune var også oprindeligt indhentet tidligere end juni 2024, men er blevet opdateret i databasen den 15. oktober 2024. I artiklen bruges der tal vedr. København fra efter den 15. oktober.

Opgørelserne fra Gravercenteret og Danwatch skal ses som et øjebliksbillede af kommunerne og regionernes investeringer, da investeringerne og værdierne kan ændre sig løbende.

Værdipapirerne er vurderet problematiske, hvis selskabet er ekskluderet hos en række banker og pensionskasser. Et selskab kan sagtens være på eksklusionslisten hos en enkelt bank eller pensionskasse uden at være det hos andre.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.