dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Folketinget indfører prisloft for fjernvarme

Fjernvarme må ikke koste mere end andre varmeløsninger. Nye rør må afskrives over en længere periode, og desuden skal fjernvarmeselskaberne selskabsgøres.

Prisen for fjernvarme varierer med mange tusinde kroner, men det skal være slut nu ifølge et flertal i Folketinget.

I 2023 varierede forbrugernes årlige varmepriser fra cirka 8000 kr. til op mod 39.000 kr. Partierne er derfor enige om at indføre et prisloft på fjernvarme, som tager udgangspunkt i udgifterne til en varmepumpe, fremgår det af en pressemeddelelse.

- Hvis udrulningen af fjernvarme skal lykkes, må fjernvarme ikke blive meget dyrere end andre grønne varmeløsninger, og der skal være tillid til, at det lokale fjernvarmeselskab styres og ledes på bedste vis, siger forsyningsminister Lars Aagaard (M) i meddelelsen.

Fremadrettet vil Forsyningstilsynet årligt offentliggøre en liste over de selskaber, der ligger over loftet, så forbrugeren får mulighed for at lave et pristjek på deres varmepris.

Lykkes det ikke at nedbringe prisen, så den gennemsnitligt i tre år er under prisloftet, vil eventuelle forbrugerbindinger ikke længere være gældende. Dermed kan forbrugeren vælge en anden varmeløsning.

Et fremtidigt armslængdeprincip

- Vi er godt i gang med at sige farvel til sort gas til fordel for grøn varme i danske hjem. Derfor styrker vi nu gennemsigtighed, ledelsesregler og tilsyn i fjernvarmesektoren, siger forsyningsminister Lars Aagaard.

"I dag er der ikke krav om en såkaldt armslængde mellem den kommunale forvaltning og fjernvarmeselskaber. For fremover at sikre en klar adskillelse af myndighed og drift i kommunale fjernvarmeselskaber skal disse selskabsgøres inden for to år, og selskabernes bestyrelse skal i fremtiden have to uafhængige medlemmer", står der i pressemeddelelsen. 

Fjernvarmeselskaberne får lov til at afskrive investeringer i nye rør over en længere periode, som bedre afspejler rørenes levetid. Afskrivninger kan fremover afskrives på 45 år i stedet for de gældende 30 år. Det kan være med til at understøtte udrulningen af fjernvarme i nye områder.

Derudover er aftalepartierne enige om, at kommunerne skal kunne etablere termonet, men at det skal ske adskilt fra fjernvarmeselskaber og på markedsvilkår for at forhindre, at termonet-projekter bliver en økonomisk risiko for eksisterende fjernvarmekunder. 

Aftalen følger op på aftalen om grøn strøm og varme fra 2022 og Rigsrevisionens kritik af Forsyningstilsynets tilsyn på varmeområdet.

Mens Lars Aagaard ser aftalen som nødvendig for den grønne omstilling, mener branchen selv, at den kan bremse fjernvarmeudrulning.

- Det kommer den til, for det skaber en kæmpe økonomisk usikkerhed, siger direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen.

Fjernvarme erstatter ofte gasfyr i boliger, og Kim Mortensen frygter derfor, at det vil skabe en grøn stopklods.

- Hvis et projekt får priser, der er i nærheden af prisloftet, så vil anbefalingen være, at man ikke fortsætter udrulningen af fjernvarme der, hvor man kan komme i karambolage med prisloftet.

/ritzau/mar

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.