dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Svendborg vil have klimavenlig mad - men uden krav om vegetardage
Flere bælgfrugter og mindre kød kan være med til at forbedre klimaaftrykket fra kantinens mad.
Foto: Svendborg Kommune

Svendborg vil have klimavenlig mad - men uden krav om vegetardage

Kantiner skal halvere CO2-udledningen fra maden, mens øvrige kommunale køkkener skal skære 10 pct.
17. JAN 2024 7.15

SVENDBORG: Mindre madspild, flere lokale fødevarer i sæson og bælgfrugter samt efteruddannelse af personale.

Nogenlunde sådan lyder opskriften på, hvordan Svendborg Kommune vil reducere CO2-udledningen fra kommunens fødevareforbrug.

For administrationens medarbejderkantiner lyder målsætningen på 50 pct., mens et forslag om en mindre reduktion på 10 pct. for kommunens øvrige køkkener i første omgang er på vej høring.

- Ti pct. lyder måske ikke af meget, men man skal tænke på, at mange af de borgere, der får mad fra kommunens køkkener, har særlige kostbehov, som selvfølgelig stadig skal imødekommes. Derfor har vi også sat et endnu højere mål for administrationens kantiner, som dermed skal gå foran. Det afgørende er, at vi kommer i gang, og at køkkenerne får gjort sig nogle erfaringer, som vi kan bygge videre på, siger formand for teknik- og miljøudvalget Jesper Kiel (EL).  

Intet vegetar-krav

At målet netop går på CO2 frem for kød, er ikke tilfældigt. Det giver nemlig kantinerne og køkkenerne mulighed for selv at planlægge den menu, som de mener, deres brugere og borgere bedst kan lide:      

- Vi har ikke tænkt os at diktere ugentlige vegetardage. Der er mange forskellige måder at lave mere klimavenlige måltider, og vi overlader det til de enkelte køkkener og kantiner at beslutte, om de vil skifte retter med oksekød ud med retter med kylling eller fisk, om de vil lave flere vegetarretter eller bare retter, hvor kødet ikke spiller hovedrollen, siger Jesper Kiel.

I praksis vil målsætningerne om CO2-reduktion med al sandsynlighed betyde, at mængden af kød vil blive reduceret. Det vil ikke nødvendigvis betyde flere måltider uden kød, men snarere at oksekød vil blive erstattet af svine- og kyllingekød.

For eksempel kan målsætningen om de 10 pct. nås ved at erstatte 65 pct. af okse- og lammekødet med svine- og kyllingekød. 

Fastsættelsen af klimamål for kommunens fødevareforbrug er en del af Svendborg Kommunes klimahandleplan fra 2022.

Målsætningen om de 50 pct. for administrationens kantiner skal godkendes i økonomiudvalget 23. januar, mens de 10 pct. i kommunale køkkener sendes i høring hos råd og bestyrelser.

ak

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.