Også Ankestyrelsen finder Aalborgs udbygningsaftaler ulovlige
AALBORG: Den variation af udbygningsaftaler, som Aalborg Kommune blev kendt for at have praktiseret, blev allerede i december 2021 kendt ulovlige af et privat advokatfirma. Og ulovlige bliver de nu også karakteriseret som - af Ankestyrelsen, oplyser Nordjyske.
Dengang fik den problematiske praksis umiddelbart alvorlige konsekvenser, idet både stadsarkitekt Peder Baltzer og direktør i by- og landskabsforvaltningen Anders Fokdal mistede deres arbejde på den konto.
Ankestyrelsen vurderer nu, at kommunen fra 2011-2021 har haft en generel praksis for indgåelse af udbygningsaftaler, der er i strid med planloven.
Den juridiske vurdering har siden 2021 været, at en række firmaer blev presset af kommunen til at betale for offentlig infrastruktur og til gengæld fik lokalplanmæssige fordele. Den slags praksis kan være helt efter bogen, men initiativet skal komme fra bygherren. Netop det viste sig at være problemet i Aalborg i i alt 21 ud af 27 undersøgte sager.
Politikere skal vidne
To lokale virksomheder, Spritten A/S og TN Udvikling, har siden stævnet kommunen, fordi de ønsker erstatning for udbygningsaftaler, som udviklerne mener, de er blevet presset af kommunen til at indgå. Sagen anlagt af TN Udvikling starter i Vestre Landsret til april, mens sagen i forhold til Spritten A/S endnu ikke er berammet.
Som tidligere omtalt har byretten har sagt ja til, at Spritten A/S kan indkalde den tidligere borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), tidligere rådmand Hans Henrik Henriksen (S), tidligere stadsarkitekt Peder Baltzer samt flere tidligere og nuværende ansatte i kommunen som vidner.
I begge de to sager er kommunen stævnet for beløb omkring 6 mio. kr.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.