Drikkevandet på Fanø er nu reelt fri for PFAS
FANØ: Fanø Vandværk har nu landets første vandbehandlingsanlæg, der kan fjerne de problematiske PFAS-stoffer fra drikkevandet ved hjælp af ionbytningsteknologi, oplyser Silhorko, som står bag.
Samtlige drikkevandsboringer på Fanø blev i juli 2022 konstateret med forurenet af PFAS. Niveauerne fra boringerne lå omkring fire nanogram, hvilket er det dobbelte af grænseværdien, som ved årsskiftet 2021-2022 blev sænket fra 100 til to nanogram.
Silhorko-anlægget, der består af to specialbyggede beholdere, kan rense 150.000 liter drikkevand i timen. I anlægget ledes vandet gennem små ionbyttere (også kaldet resiner), der absorberer PFAS-stofferne.
Metoden sænker ikke bare indholdet af PFAS til under grænseværdien – den er så effektiv, at PFAS ikke længere kan registreres af måleudstyret. I konkrete termer vil det sige, at indholdet af hver PFAS-4-forbindelse med sikkerhed ligger under 0,1 nanogram pr. liter, hvis der overhovedet er noget tilbage.
Længere levetid end aktivt kul
Hvor aktivt kul, som hidtil har været brugt til PFAS, har en kort levetid på bare et par måneder, er resinerne ifølge beregninger estimeret til at have en levetid på otte-ti år.
Da anlægget på Fanø er den første af sin slags, har det krævet gentagne analyser at sikre vandets kvalitet, inden anlægget kunne sættes endeligt i drift. Men analyserne var utvetydige: Ingen målbar PFAS. På den baggrund gav tilsynsmyndigheden grønt lys for at sætte anlægget i drift, og den 20. marts kunne fanøboerne skænke sig det første glas PFAS-fri drikkevand.
Erfaringerne fra Fanøs ionbytteranlæg kan Silhorko nu bruge til at hjælpe andre vandværker, der måtte have lignende problemer med PFAS. Virksomheden er i gang med næste pilotprojekt, hvor resinerne bliver testet mod en anden sammensætning af PFAS-stoffer.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.