dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Ny stabil dæmning gør det muligt at rense Danfoss-forurening op
Himmark Strand på Nordals fik mærkatet som den tiende af Danmarks generationsforureninger i december 2019.
Foto: Lene Esthave, Ritzau Scanpix

Ny stabil dæmning gør det muligt at rense Danfoss-forurening op

Udfordringerne med en blød havbund ud for Himmark Strand er nu blevet løst efter seks måneder. Havvandet skal holdes ude, mens forureningen i havbunden graves væk.

SYDDANMARK / SØNDERBORG: Fortidens synder på miljøområdet betyder på Nordals, at der findes tjærekomponenter, dioxin og klorerede opløsningsmidler som vinylklorid ved kysten, hvor Danfoss med myndighedernes velsignelse deponerede og afbrændte affaldsstoffer i 1950'erne og 1960'erne.

Generationsforureningen på Himmark Strand, hvor der siden 2019 har været badeforbud, er klar til at blive renset op, oplyser Region Syddanmark. Projektet løb ind i udfordringer sidste år, da det viste sig, at den oprindelige dæmningsløsning ikke var stabil nok på grund af en blød havbund.

Det problem er nu blevet løst ved at ændre på dæmningsdesignet. Den tid, det har krævet at finde den rigtige løsning, betyder dog samtidig, at tidsplanen for oprensningen justeres med cirka seks måneder. Regionen forventer således at tage første spadestik på oprensningen i foråret 2024, og at oprensningen er afsluttet inden udgangen af 2025.  

Med løsningen på plads kan regionen gå videre med arbejdet med at sende opgaven i udbud og indhente de nødvendige tilladelser. Da der er tale om en opgave til et trecifret millionbeløb, skal opgaven i et EU-udbud, som forventes igangsat i maj 2023.

Som følge af udfordringerne bliver tidsplanen for oprensningen på stranden dermed forsinket med seks måneder i forhold til den tidsplan, der blev lagt i 2021.

Formand for miljøudvalget Poul Erik Jensen (S) siger:

- I et projekt af den størrelse er er det forventeligt, at tidsplanen ændrer sig undervejs, i takt med vi er blevet klogere på forureningens udbredelse og bundforholdene på havbunden. Især løsningen med at etablere dæmninger på en blød havbund har givet os hovedbrud, og det er helt afgørende for oprensningens succes, at dæmningerne er helt på plads, før vi sætter gang i gravearbejdet. Det er stadig mit håb, at Himmark Strand bliver den første af de 10 generationsforureninger, vi bliver færdige med at rydde op efter.

Projektet kræver derudover en række tilladelser, da arbejdet blandt andet foregår i et Natura 2000-område.

 

  • Himmark Strand fik mærkatet som den tiende af Danmarks generationsforureninger i december 2019. Generationsforureninger er blandt andet kendetegnet ved, at det vil koste mere end 50 mio. kr. at undersøge og oprense dem. En anden fællesnævner er, at de vil udgøre et problem i mange generationer fremover, hvis der ikke bliver gjort noget ved dem.
  • Undersøgelser på Himmark Strand viste, at der er kraftig forurening med olie og klorerede opløsningsmidler på et større areal på stranden. De viste også, at forureningen har spredt sig ud under havbunden i væsentligt omfang, hvor den udgør en trussel for havet. Efter grundige undersøgelser valgte den politiske følgegruppe i juni 2020, at forureningen på stranden og under havbunden skal graves væk.
  • Der er i finansloven for 2021 afsat 630 mio. kr. over fem år til oprensning af de første af de 10 danske generationsforureninger. Danfoss bidrager med 25 mio. kr. til oprensningen. Prisen for oprensningen forventes at ligge på mellem 156 og 192 mio. kr.
  • Region Syddanmark, Sønderborg Kommune og Danfoss har gennem længere tid samarbejdet om håndtering af forureningen, og i 2021 indgik de tre parter en partnerskabsaftale, som har været med til at sætte rammerne for arbejdet med selve oprensningen samt forvaltningen af både finanslovsmidlerne og Danfoss’ bidrag.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.