Inflationen bremser lokale anlægsprojekter
Som de fleste nok har bemærket, er det i løbet af det seneste år blevet dyrere at være dansker. Inflationen er på sit højeste niveau i fire årtier. Men det er ikke kun prisen på benzin og dagligvarer, der er steget, og som berører danskerne. Også i byggebranchen er prisstigningerne til at føle på. Prisen på materialer er nemlig også blevet markant højere.
Højere materialepriser betyder øgede omkostninger for byggebranchen, der i sidste ende må sende regningen videre til kunderne. Det har fået rådmanden for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune til at foreslå, at kommunen sætter en række anlægsprojekter på pause, indtil priserne finder et naturligt leje.
- Prisstigningerne kan mærkes overalt i kommunen, og derfor er det ansvarlig og fornuftig brug af skatteydernes penge, at vi nu sætter en række anlægsprojekter i bero, sagde rådmand Steen Stavnsbo mandag i en pressemeddelelse.
Han understregede samtidig, at kommunen indtil videre ikke ønsker at aflyse nogen projekter, og at størstedelen af byggeprojekterne vil køre videre som planlagt.
Mens der fortsat ventes på at blive truffet en beslutning i Aarhus, har flere kommuner rundt om i landet enten måtte trække stikket for projekter eller må mindske dem.
For kommunerne er der helt konkret tale om projekter som bygningen af cykelstier, asfaltering af veje og renovering af daginstitutioner og skoler. En af de kommuner er Nordfyns Kommune, hvor man ifølge borgmester Morten Andersen (V) i en række projekter må nøjes med færdiggøre dele af det.
- For os handler det primært om, at projekterne - især de fremadrettede - ser ud til at blive så meget dyrere, end det vi har sat af til. Det gør, at vi er nødt til revurdere, hvorvidt det er nu, de skal gennemføres, siger borgmesteren.
Først udfasning af gas
Også i Guldborgsund Kommune på Lolland-Falster løber byggerierne ind i benspænd, der gør, at de må udskydes.
Her peger Annemette S. Johnsen (SF), formand for kommunens Teknik-, Klima- og Miljøudvalg, på manglende arbejdskraft og lange leveringstider på byggemateriale som baggrund for udskydelsen af de lokale projekter.
- Der er mange benspænd for byggerierne lige nu. Og det er jo ærgerligt, fordi man gerne vil benytte sig af den her vækst, der er i byggeriet lige nu. Og vi har behov for at få lavet nogle ting, siger hun.
Kommunerne får det ikke nemmere af, at regeringen i sit udspil ”Danmark kan mere II” har løftet sløret for, at det kan være nødvendigt at skære i kommunernes anlægsrammer. På et pressemøde i april, hvor udspillet blev præsenteret, lagde regeringen op til at udskyde anlæg og byggeri for i stedet at prioritere udfasning af russisk gas.
Finansminister Nicolai Wammen (S) åbnede ved samme pressemøde op for, at revidere infrastrukturaftalen, som ellers blev indgået i Folketinget sidste år. Han har i denne måned påbegyndt forhandlinger med Danske Regioner og KL, hvor kommunernes og regionernes økonomi for 2023 drøftes.
Både i Nordfyn og Guldborgsund Kommune er der forståelse for prioriteringen af den grønne omstilling. Men i begge kommuner ærgrer man sig dog over, at det skal gå ud over de kommunale anlægsrammer.
Prisstigninger over råvarer brugt til byggeri
* Træ og varer deraf:
- Siden december 2020 er prisen steget med 30,5 procent.
- Siden januar 2022 er prisen steget med 5,7 procent.
* Varer af sten, beton, cement, asbest og lignende:
- Siden december 2020 er prisen steget med 11,6 procent.
- Siden januar 2022 er prisen steget med 3,5 procent.
* Jern og stål:
- Siden december 2020 er prisen steget med 116,5 procent.
- Siden januar 2022 er prisen steget med 33,1 procent.
* Aluminium og varer deraf:
- Siden december 2020 er prisen steget med 51,7 procent.
- Siden januar 2022 er prisen steget med 12,4 procent.
Kilde: Dansk Industri
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.