Det meste almene boligbyggeri er droppet eller på pause
Det står skidt til med at få bygget nye almene boliger. Næsten tre fjerdedele af de 3.261 boliger, som har fået såkaldt skema A-tilsagn fra en kommune frem til januar 2022, er enten helt opgivet eller sat på pause.
Det fremgår af en ny analyse fra BL - Danmarks Almene Boliger.
Problemet er, at stigende materialepriser har gjort det svært at komme under den maksimumspris, som boligselskaberne skal holde sig under.
Knap 60 pct. af de godkendte boliger har været gjort klar til udbud, men af dem er 31 pct. blevet opgivet, og 43 pct. er sat på hold og afventer situationen i byggeriet. Ifølge analysen er der en reel risiko for, at mange af de afventende nybyggerier også ender med at blive opgivet.
Må give køb på miljø og kvalitet
Kun 27 pct. er under gennemførelse, og mange af dem har været gennem betydelige besparelser for at få enderne til at mødes. Typiske besparelser har ramt miljømæssige tiltag, fx er planlagt træbyggeri i stedet endt som betonbyggeri, og trægulve er erstattet af linoleum.
"Mange boligorganisationer står således i den paradoksale situation, at de arbejder med at leve op til regeringens bæredygtighedsstrategi for byggeriet og til de kommende krav til udledning af CO2, som bliver obligatorisk fra 2023, men de må reelt skære dybt i de bæredygtige tiltag, så byggerierne kommer under sædvanlig standard," står der i analysen.
Udfordringerne med at holde sig under maksimumbeløbet er bredt fordelt over hele landet, fordi det især er materialepriserne, der er skudt i vejret.
BL har også spurgt landets boligorganisationer, hvor meget nybyggeri de forventer at få tilsagn til i løbet af i år, altså 2022. Her viser en stikprøve svarende til cirka en tredjedel af alle boligforeninger, at de forventer tilsagn til 4.700 nye almene boliger, men at de på forhånd forventer, at en tredjedel af dem må opgives på grund af situationen i byggeriet.
Find hele rapporten her.
ak
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.