dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Krav i udbuddet:
Nye affaldsspande i Randers skal laves af genanvendt husholdningsplast

Et Randers-firma kan snart adskille plast, karton og aluminium i drikkekartoner. Et andet kan støbe stole af det indsamlede plast, og kunderne får rabat ved selv at komme med råvaren: plastaffald.

RANDERS: I Randers Kommune er der netop givet grønt lys til tre nye miljøtiltag, hvor det første gælder husholdningsplast, hvor den nationale målsætning på 80 pct. genanvendelse ligger et stykke over, hvad man kan i Danmark i dag, oplyser kommunen.

Derfor skal der tænkes nyt og større, og her kan kommunerne hjælpe markedet med at skabe de løsninger, der er behov for, fortæller Frank Nørgaard (DF), formand for Udvalg for Miljø og Teknik:

 - Vi har nu sat gang i et udbud, hvor vi stiller krav til, at der skal indgå en stor mængde lokalt genanvendt husholdningsplast i de skraldespande vi køber. Produktet findes ikke på markedet lige nu, men forvaltningen har været i dialog med en række producenter og sikret sig, hvordan det rent faktisk kan lade sig gøre. Sådan kan det plastikaffald, borgerne i Randers selv har sorteret, indgå i de affaldsbeholdere, de har stående.

Drikkekartoner skal genanvendes

Drikkekartonerne er en ny såkaldt fraktion for stort set alle kommuner, men der er ingen steder, hvor det hele bliver genanvendt. Den pt. bedste mulighed er at sende drikkekartonerne til Sverige, hvor det kun er karton-delen, der kan genanvendes, og resten bliver brændt. Det vil Michael Kristensen, adm. dir. i ProUnit Frames i Randers, lave om på:

- Vi brugte coronanedlukningen til at udvikle en metode til at skille plast, karton og aluminium ad i drikkekartoner, og nu er vi ved at bygge vores testanlæg i fuld skala. Det eneste vi mangler, er større mængder mælkekartoner at teste anlægget med, forklarer han.

Derfor begynder de ansatte og borgere allerede nu at samle drikkekartoner ind på Randers Genbrugsplads, så løsningen kan være klar, når sorteringen forventes at blive et lovkrav til sommer.

Borgere kan levere plast til egne designstole

Endelig er der også sat gang i et nyt, lokalt kredsløb, hvor borgere i Randers Kommune kan blive råvareleverandører til deres egne designerstole. I samarbejde med designvirksomheden Houe kan man nemlig få rabat på Falk-stolen, hvis man selv leverer plasten til den.

- Vi har fra starten produceret Falk-stolen miljøvenligt og af genanvendt husholdningsplast, men nu tager vi den et skridt længere og gør det endnu mere vedkommende for dem, der sorterer deres affald. De kan helt konkret se, at deres sortering bliver til noget brugbart – noget de selv kan nyde og få gavn af, fortæller Louise Mørk, kommunikationskonsulent hos Houe.

Den indsamlede plast bliver vasket og gjort klar hos Dansk Affaldsminimering i Langå, og støbningen af stolen foregår hos MV Plast i Randers, så der er store mængder CO2 at spare, når plasten ikke skal fragtes rundt i hele Europa.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.