dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Professorer om lukkeliste: Det bliver en svær opgave
Fra Roskilde Kraftvarmeværk - et af de 23, der skal granskes for at udpege, hvilke der skal lukkes.
Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Professorer om lukkeliste: Det bliver en svær opgave

Forbrændingsanlæg skal lukkes, men varmeprisen må ikke stige. Økonomi må ikke være eneste målestok, fremgik det på konference.

- Det ser ud, som om I bliver presset.

Professor Marie Mønster fra DTU havde forståelse for kommunernes og affaldsselskabernes problemer i kølvandet på affaldsaftalen fra juni, da hun i formiddag holdt oplæg på en affaldskonference arrangeret af KL.

- I skal holde op med at importere affald uden at hæve varmepriserne - det ser ud til at blive noget af en udfordring, konstaterede hun.

Aftalen, som et flertal af Folketingets partier står bag, kræver stop for affaldsimport frem mod 2030.

Samtidig har KL fået til opgave at lave en liste over, hvilke af landets 23 forbrændingsanlæg der skal lukkes for at få kapaciteten skåret ned med 30 pct. Blandt de 23 anlæg er seks forbrugerejede.

Den liste vil ifølge Marie Mønster blive en balancegang. Det vil være oplagt at lukke gamle, ineffektive anlæg, og derudover kan man skele til lokale fjernvarmebehov.

- Hvis der er andre muligheder for billig varme, er det måske ikke der, man skal brænde affald, sagde hun.

Ikke for varmens skyld

Professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet erklærede sig enig i, at økonomien alene ikke skal afgøre, hvilke anlæg der skal lukkes. Store anlæg kan godt have en højere omkostning pr. forbrændt ton, men det skyldes typisk, at de lever op til højere miljøkrav. Desuden er der forskel på, hvor hurtigt de enkelte selskaber afskriver deres anlæg.

Han advarede dog mod at tage for store hensyn til den fjernvarme, der kommer fra anlæggene.

- Det er ikke for fjernvarmens eller elforsyningens skyld, vi skal brænde affald af. Der er masser af andre varmekilder. Lige nu er anlæggene faktisk i direkte konkurrence med vedvarende energi, sagde han og nævnte geotermi og solvarme som alternativer.

Samtidig opfordrede han til at droppe enhver tro på, at det er en god ide at importere affald til forbrænding, selvom det giver miljømæssig mening nogle år endnu.

- Man lever i en boble, hvis man fortsætter med at tro, det er en god ide at importere affald. Det er vigtigt, at det er den langsigtede fortælling, I har at byde på, sagde han.

Spørgeskemaer ude

KL har fået frist til nytår med at lave en liste over de anlæg, der skal lukkes. Det er umuligt, og derfor bliver det kun en foreløbig liste, har KL tidligere meddelt. Derefter skal der følge en politisk proces, før en færdig liste kan være klar til sommer.

KL's konsulent på opgaven, EA Analyse, har netop i aftes udsendt spørgeskemaer til alle affaldsenergianlæg for at få bekræftet og udbygget de data, der ligger på området, fortalte kontorchef Sara Røpke.

Derefter vil man i tæt samarbejde med Dansk Affaldsforening og i dialog med Energistyrelsen, Miljøstyrelsen og Forsyningstilsynet komme med et udspil, før man derefter vil gå i dialog med anlæggene og anlægsejerne.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.