DK Indkøb
Roskilde genbruger beton og har strammet klimakrav til eget nybyggeri

Roskilde genbruger beton og har strammet klimakrav til eget nybyggeri

P-hus i bydelen Musicon har et af Danmarks laveste CO2-aftryk. Også højt niveau af genanvendt stål indgår.
31. MAR 2023 15.00

ROSKILDE: Genbrugsbeton, minimal jordflytning og et klimavenligt materialevalg er nøglen til, at et nyt p-hus har opnået et lavt tal for CO2-udledning ved byggeriet, oplyser Roskilde Kommune, der endda kalder tallet ekstremt lavt.
 
I Danmark er der pr. 1/1 2023 krav om, at et nybyggeri højest må udlede 12 kg CO2/m². I Roskilde Kommune er man gået et skridt videre, og har siden 2021 haft et krav på maksimalt 8,5 kg CO2/m².
 
Tallet for p-huset på Musicon er helt nede 3,29 kg CO2/m², hvilket er et af de absolut laveste tal, der er beregnet og verificeret i Danmark indtil videre.
  
En af nøglerne har været et krav om jordbalance, hvor der hverken skal fjernes eller tilføjes jord til byggepladsen. Kommunen vidste som bygherre fra starten, at der var betonrester i jorden. Aftalen blev, at når entreprenøren fandt beton, kunne han grave det fri og lægge det uden for byggepladshegnet.

Kommunen sørgede herefter for at knuse betonen, og entreprenøren havde derefter alt sit bundsikringsmateriale uden at skulle hente det udefra. Desuden blev en del brugt som tilslagsmateriale til støbning af ny beton.

Kan skilles ad

Grundlæggende skyldes det lave CO2 tal i høj grad, at der er tale om et enkelt byggeri med et begrænset antal forskellige materialer. Og de materialer, der er anvendt, er specielt udvalgt i forhold til, at de har et lavt CO2-aftryk. F.eks. er det stål, der er brugt i huset, produceret med et højt indhold af genanvendt stål.

Ud over det har udviklere, arkitekter og entreprenører brugt et designkoncept, der bygger på muligheden for at alle samlinger kan skilles ad, så de enkelte dele kan få nyt liv senere hen. I praksis betyder det at man ikke støber og svejser ting sammen, men derimod bruger skruer og bolte.

For når bygningen engang ikke skal bruges længere, er der også meget at hente på CO2-regnskabet. Hvis bygningen er konstrueret, så den kan rives ned på en bæredygtig måde, bidrager den med byggematerialer til nye bygninger, så råstofforbruget bliver mindre.
 
P-huset blev udbudt i totalentreprise med krav om design for adskillelse, genanvendelse af beton, samt en række andre bæredygtighedskrav - herunder et krav til en CO2-beregning på projektet.
 
Parkeringshuset er skabt i et samarbejde mellem bygherrerådgiver MOE A/S, arkitektvirksomheden Mangor & Nagel, totalentreprenør MT Højgaard Danmark, som vandt opgaven i marts 2020, og stålbygningseksperten Astron S.A.

Byggeri i Danmark står for ca. 30 pct. af CO2-udledningen og udgør ca. 35 procent af al affaldsproduktion - ifølge tal fra Klimapartnerskabet for Byggeri og Anlæg.
 

ka
 

https://www.dkindkob.dkartikel/roskilde-genbruger-beton-og-har-strammet-klimakrav-til-eget-nybyggeri