SJÆLLAND: På en solrig søndag indledte specialanklager Jørn Thostrup fra Bagmandspolitiet i Retten i Glostrup sin procedure mod syv anklagede personer i en af Danmarkshistoriens største bestikkelsessager.
På anklagebænken sidder blandt andre den tidligere it-chef og it-direktør i Region Sjælland samt tidligere topfolk fra it-selskabet Atea, der solgte for store beløb til netop regionen.
De er anklaget for at have ydet og modtaget bestikkelse i form af dyre rejser og middage på nogle af Danmarks bedste restauranter. Alle nægter sig skyldige.
'Meget engagerede'
- Det er min opfattelse, at afhøringer af tidligere ansatte i Atea viser, at de var meget engagerede i deres arbejde, siger Jørn Thostrup søndag i retten.
- Men selvom de alle utvivlsomt har været hårdtarbejdende, så er målet om at øge omsætningen kommet til at hellige midlet, siger han og fortsætter om de offentligt ansatte:
- De tidligere ansatte i regionen har ikke kunnet modstå fristelsen til at misbruge midler. Det var en gunstig situation for Atea, der kunne være sikre på at have de tiltalte fra regionen tæt på sig. Personer, der var afgørende for regionens indkøb. Og det var en mulighed for de offentligt ansatte for at forsøde deres tilværelse, siger han.
Men der var også tabere, fremhæver Jørn Thostrup i proceduren:
- Andre selskaber har ikke kunnet være sikre på, at der blevet konkurreret på en fair måde. Og alle skatteydere har ikke kunnet være sikre på, at deres penge er blevet brugt bedst muligt.
Ny direktør opdagede det hele
Sagen begyndte i 2014, hvor Atea fik ny direktør. Han blev opmærksom på, at en konto med regionens penge hos Atea blev brugt til at invitere topfolk fra regionen på rejser til blandt andet Las Vegas og Dubai.
Der var også indbudt til dyre restaurantbesøg. Det ledte til en politianmeldelse, der altså nu er endt i en anklage mod syv personer og selskabet Atea.
- Det er min opfattelse, at der var en vis selvransagelse under grundlovsforhøret af flere af de tiltalte, siger Jørn Thostrup.
- Tidligere it-chef i Region Sjælland (navn udeladt, red.) udtalte, at turen til Dubai ikke var stueren, og it-direktør (navn udeladt, red.) sagde noget lignende, og at han selv burde have betalt for turen, der var privat, siger han.
- Anklagemyndigheden er enig, med den tilføjelse, at det også var strafbart.
Folkemødet
Under sin procedure går specialanklager Jørn Thostrup fra Bagmandspolitiet i kødet på forsvarernes argumenter. Sagen handler om en række luksuriøse rejser til blandt andet Dubai og Las Vegas samt dyre restaurantbesøg med deltagelse af topfolk i Atea og flere tidligere chefer i Region Sjælland med ansvar for it.
- Der har været fremlagt eksempler på rejser fra regionspolitikere, folketingsmedlemmer og hos Nationalbanken. Men det ændrer ikke på forudsætningerne i sagen, som vi har fremlagt, siger Jørn Thostrup.
Forsvaret har i løbet af sagen fremlagt en række eksempler på blandt andre regionsrådspolitikere, der har været inviteret til Folkemødet på Bornholm, til middage eller haft deres hustruer med til arrangementer.
Der er ligeledes blevet fremlagt historier fra dagspressen, hvor andres luksuriøse ture og middage er beskrevet.
- Sager fra avisartikler har ikke nogen relevans for denne her sag. Vi skal vurdere den sag, der er foran os i dag, siger Jørn Thostrup.
De samme penge
En del af sagen handler om, hvem der ejede de penge, der er brugt til rejser og middage. Pengene kom fra Region Sjælland og var sat ind på en konto hos Atea.
Derfor er der argumenteret for, at man ikke kan blive bestukket med sine egne penge.
- Anklagemyndigheden gør gældende, at pengene tilhørte regionen. Anklagen består i, at de tiltalte har brugt regionens midler til egne formål, siger Jørn Thostrup.
- De offentligt ansatte blev bestukket med regionens egne midler, men det var de ansatte i Atea, der gjorde det muligt.
- Resultatet er det samme, uanset om Atea betalte direkte eller via regionens konto. Der blev ydet og modtaget bestikkelse, siger anklageren.
Efterfølgende gennemgår anklageren telefonsamtaler og mails mellem de sigtede, hvor de eksplicit taler om, hvordan der skal ydes økonomisk støtte for hjælp til at vinde kontrakter.
Ekstravagance
De anklagede har da også været på en tour de force ud i dyre restauranter i og omkring København.
- Der har været drøftet noget fagligt på disse restaurantbesøg, der er betalt af Atea. Der er snævre grænser for, hvad man som offentligt ansat må modtage. Og det må ikke være luksuriøst, siger anklager Alexander Dzogov.
Anklagerne lægger ikke bare vægt på, at ægtefæller flere gange har været inviteret med, men også, at prisniveauet har ligget langt over, hvad der var inden for reglerne i regionen.
De tidligere it-chefer med indflydelse på offentligt indkøb i Region Sjælland har - sammen med forskellige salgschefer i Atea - blandt andet været på The Paul, Geranium, Søllerød Kro og Røde Cottage.
- Det er vores opfattelse, at middagen er en gave – smøring om man vil – af den tidligere it.-chef (navn udeladt red.). Selvom der har været tjenstlige samtaler under middagen, så er rammerne ikke rimelige.
- Der bliver drukket vin til mere end 1.000 kr. flasken. Det er ekstravagant og langt mere, end man må. Samlet må man bare konstatere, at middagen har en karakter, man som offentlig ansat ikke må deltage i, sagde Alexander Dzogov om besøget på The Paul.
Luksus
Samme ord gik igen om de andre restaurantbesøg. Specielt middagen på Geranium, en af Københavns dyreste restauranter, fik flere ord med på vejen.
- Der bliver spist og drukket for 20.000 kr. Det er ekstravagant og langt ud over, hvad der er tilladt. Det strider direkte imod regionens retningslinjer, hvis der er et element af luksus, sagde anklageren.
Han understregede samtidigt, at alle de deltagende var opmærksomme på, hvilken restaurant der skulle besøges. Og at en af de anklagede - en tidligere it-direktør i Region Sjælland - selv havde været med til at lave regionens retningslinjer for, hvad der var tilladt.
- Det er bestikkelse af offentligt ansatte, konkluderede Dzogov efter gennemgangen af besøget på Geranium.
Ritzau
https://www.dkindkob.dkartikel/anklager-i-atea-sag-de-kunne-ikke-st-for-fristelsen